Страници

четвъртък, 15 декември 2011 г.

Който пее, зло не мисли - наистина ли?

От години в отсрещната сграда живеят вдовицата и дъщерята на професор Михаил Попов - голям оперен певец, педагог и т.н. според паметната плоча, която е сложена на сградата. Изкарват си прехраната с даване на уроци по оперно пеене (или както там се води). 100% съм убеден, че тази дейност е абсолютно незаконна, защото досега не съм видял да се дават частни уроци в домашни условия легално - с издаване на касов ордер/бележка/фактура, регистрирана фирма и т.н. Със затворена дограма и слушалки на ушите (с пуснат звук в тях) чувам безкрайното, монотонно, докарващо-нервна-криза-бучене-квичене "ааааааааааа", "иииииииии" или "оооооооооо", защото те реален урок не предават - гореописаните звуци се чуват почти всеки, в продължение на няколко часа на интервали от 30 до 60 секунди и правят невъзможно съсредоточаването върху каквото и да е сериозно занимание.

В крайна сметка реших да потърся културно решение на проблема и преди няколко дена, след като за пореден път се размучаха и разквичаха, се разходих, влязох в отсрещната сграда, качих се до последния етаж и позвъних на вратата. Нищо не стана. Позвъних отново - по-продължително и по-настойчиво, защото квиченето се чуваше съвсем ясно и номера, че ги няма вкъщи нямаше да мине. Мучането секна и след кратък диалог вратата се отвори и се появиха 2 броя лелички, което ме гледаха все едно съм им изял закуската. Обясних им кротко, културно на разбираем български език какъв е проблема и ги помолих, когато дават урок да си затварят прозореца - елементарно действие, което би спомогнало за решаването на проблема. Разбиране не получих. По-старата каза на по-младата, че "Аз ще се оправя с проблема, прибирай се..." и почна да ми се зъби и звери насреща "Сложи си тапи в ушите. Нямаш право да ми правиш забележка. Ние тук подготвяме най-прочутите певци на България." и т.н. все в тоя дух. Опитах се да й обясня, че нейната работа пречи на моята работа, на работата на жената, на работата на комшиите и още сума ти народ в съседните сгради, но ми отказа всякакво съдействие. На предложението ми да решим проблема с добро без да си разваляме добросъседските отношения ми се каза да правя каквото си искам.
В крайна сметка реших да последвам съвета и да правя каквото си искам. Драснах към РПУ-то, с идеята да пусна един сигнал в подразделението на Икономическа полиция, където един явно отегчен от наглостта ми да подам сигнал дежурен полицай, ми обясни, че няма проблем да подам жалбата, но те естествено ще отрекат, че дейността им е незаконна и след това ще ме съдят за клевета. За съжаление това ми прозвуча прекалено убедително и се отказах от идеята за жалба. Попитах за алтернативите. Предложи ми вариант със съставянето на една петиция или подписка, да обиколя съседните сгради и да събера колкото се може подписи и да го пусна в общината. Варианта ми допадна и се заех с него. Прибрах се и седнах. След няколко часа проливане на кървава пот над клавиатурата, браузване в Гугъл и търсене на информация по проблема създадох следното (премахнал съм имената на улиците):

До: 

г-жа Йорданка Фандъкова 
Кмет на гр. София 

г-н Андрей Иванов 
Председател на Столичен общински съвет 

г-жа Малина Лазарова 
Председател на групата на ПП ГЕРБ в Столичен общински съвет 

г-н Николай Стойнев 
Заместник-председател на Столичен общински съвет, 
Заместник-председател на групата на ПП ГЕРБ в Столичен общински съвет 

г-н Вили Лилков 
Заместник-председател на Столичен общински съвет 

г-жа Вергиния Стоянова 
Кмет на район Средец 

г-жа Мария Петрова 
Началник на районен инспекторат – район „Средец“ 

г-жа Ирина Личкова 
Началник отдел „Регистрация и контрол на търговската дейност“ 

Столичен общински съвет 

Столична община: 
Дирекция „Общестевен ред, сигурност и масови прояви“, отдел „Общестевен ред и сигурност“ 
Дирекция „Регулиране на търговската дейност“ 

Столичен инспекторат, отдел „Контрол на търговската и рекламната дейност“ 


ПЕТИЦИЯ 
от живущите на ул. „*******“ №5, 7, 8, 9, 10 и 14 и ул. "*******" №1 
относно: постоянен шум – частни уроци по оперно пеене 

Уважаеми дами и господа! 
От години долуподписаните живущи на посочените адреси страдаме заради дейността на сем. Попови (живущи на ул. ********* №10, ет. 4, ап. 9). Те дават частни уроци по оперно пеене, което в голямата си част представлява еднообразно и монотонно повтаряне на нечленоразделни звуци на висок глас в продължение на часове и почти всеки ден. В нашите сгради живеят и работят адвокати, преподаватели, програмисти, инженери, архитекти и т.н. – хора, чиято работа изисква съсредоточаване и спокойна работна среда. 
Международни екипи от учени са доказали, че постоянното излагане на шум (нежелан звук) може да доведе до увеличаване на стреса и различни физиологични проблеми като повишаване на кръвното налягане, освобождаването на катехоламини, увеличен риск от инфаркт на миокарда, отслабване на имунната и нервната система и много други 
Въпреки учтивите ни молби, отправени към сем. Попови да си затварят прозорците, когато дават уроци или да си направят шумоизолация на апартамента, те отказаха да ни съдействат. В тази връзка настояваме: 
  • в случай, че дейността е незаконна, да се забрани на сем. Попови да дават уроци по оперно пеене; 
  • в случай, че дейността е законна или я узаконят, да бъдат задължени да направят шумоизолация на апартамента и да държат прозорците си затворени; 
  • да се проведе разследване от съответните органи дали тази дейност е легална. Укриват ли се доходи, получавани като заплащане от тези уроци и имат ли необходимите разрешителни за извършването на тази дейност; 
  • да им бъде наложена най-тежката възможна санкция съгласно Закона за управление на етажната собственост чл. 6 (1) 4. 
Освен долуподписаните на посочените адреси живеят и работят още много хора, които не са били открити, когато са събирани подписите. 

15 декември 2011 г. 
София
И тук се появи проблема, който ме накара да седна и да си изливам душата с голямата кофа в интернет канализацията - гражданското ни общество просто липсва. Всъщност даже не става дума за гражданско общество - то си е направо квартално общество. Събрах 8 подписа в моята сграда, а от другите 6, които ми бяха в списъка събрах едвам 7 подписа. С огромно съжаление установих, че извън собствената ми сграда, където хората ме познават, само по-младите (да се разбира до приблизително 30-35 години) се интересуват какво се случва в квартала. Още по-шокиращо е, че 2 от 7-те подписа, които събрах извън нашата сграда са на хора, които не знаят български, но след обяснение на проблема се съгласиха да подпишат и застъпиха тезата, че е редно поне да си затварят прозорците докато "пеят". В крайна сметка макар и с малко подписи смятам да направя необходимия брой копия и да ги изпратя до съответните органи - изброените в началото на петицията. В случай, че това не подейства - ще звъня на телевизии да дойдат да направят репортажи. А, ако и това не подейства - тогава ще отговоря на простотията с простотията - ще си сложа колони на прозореца и в момента, когато чуя мучене ще надувам яко някакъв хеви/блек/дет/пауър метал.

ПС: Понеже видях, че сайта bgpetition не работи вече - има ли онлайн място, където може да се направи подобно нещо?

Няма коментари:

Публикуване на коментар