Страници

четвъртък, 23 август 2012 г.

Криворазбрана демокрация

Това демокрацията е интересно нещо. Темата "Що е то демокрация?" отново е актуална покрай "Pussy riot". Нямах намерение да пиша за тия неща докато не прочетох една статия, която ме вбеси и за която ще стане дума след малко предистория.
Pussy Riot бяха осъдени на 2 години в трудов лагер или нещо от тоя род. Не ми пука особено, защото нито ги познавам, нито нещо друго. Редица световноизвестни артисти, различни организации и много държави (между тях и САЩ) веднага използваха момента да си повишат "акциите" като застанаха зад каузата, че това е недопустимо и т.н. Всичко това е много добре описано тук.
На 22 август Уебкафе публикува тази статия. Като своебразен отговор се появи коментар на е-вестник и предполагам Иван Бакалов (журналист, който по принцип уважавам) тук.
Та нека да обясня и аз за демокрацията. Демокрацията е правото на свободно изразяване на мнение. Светльо Витков е изразил своето мнение.  Демокрацията е правото да се защитиш в съд, когато някой ти клепа името (това бих направил аз на мястото на Светльо Витков след тия определения за политически проект за разсейване на гласове и т.н.), защото не е съгласен с твоето мнение.
Е-вестник не са прави в този случай (това не е единственият случай, но другите такива не са част от темата) и самите те пречат на свободата на словото и съответно демокрацията като пропагандират тяхното мнение за единствено вярно и правилно. С други думи проявяват двуличност, крадеца вика "Дръжте крадеца!" и т.н.
И накрая ето какво направи един от другите защитници на демокрацията - тук.


Бягайте, че демокрацията иде...

Няма коментари:

Публикуване на коментар